Doorschuifles in groepjes waarin je leerlingen zelf op zoek gaan naar de werking van een stroomkring. Per tafel krijgen de kinderen een uitdaging, op de achterkant kunnen ze de oplossing nakijken. (Geen must want als het lampje brandt weet je dat je goed zit).
Materiaal :
juf Siska - stemklas- Sint-Laurens Zelzate centrum
0 Reacties
Onderzoeken hoe tandwielen in elkaar zitten. Voor deze doorschuifles gebruik je de "ontdekkingsset versnellingen" te koop bij Baert (€ 34). Je leerlingen gaan zelf op onderzoek en ontdekken hoe tandwielen draaien en wat de overbrenging doet met de snelheid.
Met deze technische bagage zijn er tal van mogelijkheden om later stemmig aan de slag te gaan. Enkele suggesties :
Laat kinderen ook kennismaken met tandwielen in het dagelijkse leven : de fietsbel, de versnelling van de fiets, de kurkentrekker, de ijsschep, tipp-ex, de blikopener, het klassieke uurwerk, ... Ook bij Knex en op www.opitec.be kan je handige tandwielsetjes vinden. juf Siska - stemklas - Sint-Laurens Zelzate centrum Hoe zit een fabricageproces in elkaar ? Wat zijn de voor- en nadelen van de lopende band ? Met deze activiteit kunnen je leerlingen dit aan den lijve ondervinden.
Laat elke leerling één balpen (Aldi-folder augustus) uit elkaar halen en nadien weer zo snel mogelijk in elkaar zetten. Groepeer de leerlingen en laat hen een strategie bedenken om zo snel mogelijk 25 balpennen in elkaar te zetten. Laat ze aan de slag gaan en reflecteer nadien :
juf Siska - stemklas - Sint-Laurens Zelzate centrum Wil je een bedrijfsbezoek voorbereiden, kinderen inzicht geven in het productieproces ? Hoe ga je te werk ?
Materiaal per groep : sinaasappelen, grenadine, suiker, soorten citruspersen (handmatig, elektrisch, ...) bekertjes, rietjes. Mogelijke onderzoeksvragen :
juf Jolien - 5de leerjaar - Zelzate west. Een kans om, op een eenvoudige manier, op onderzoek te gaan naar de wetten van Newton. Welk buisje maakt de grootste versnelling ; het lege, het volle of het buisje dat maar voor de helft gevuld is ?
Onderzoeksvragen :
Dit beeldbank-filmpje ondersteunt de activiteit concrete voorbeelden : www.schooltv.nl/video/wie-was-isaac-newton-uitvinder-van-de-zwaartekracht/ Materiaal per groepje : onderzoeksblad, lege bellenblaasbuisjes gevuld met rijstkorrels, plankje (40 cm), box. De zenuwspiraal ; een uitdagende techniek-les als afsluiter van het 6de leerjaar. Een variatie op de stroomkring. Een beetje gepruts met batterijhouders en stroomdraad maar op het einde van de middag ging iedereen met zijn zelfgemaakte zenuwspiraal naar huis.
En nee, de juf hielp niet ! De juf moest wel het materiaal voorzien :
Dit instructiefilmpje was de inspiratiebron voor deze les : www.youtube.com/watch?v=PX53f2tb18A juf Siska - stemklas- Sint-Laurens Zelzate centrum Stem ten voeten uit ! Geef de leerlingen de opdracht een zo groot mogelijke, stevige zeepbel te maken. In deze lessen zitten tal van kansen om in verschillende vakgebieden aan de slag te gaan.
Zelf experimenteren met tandwielen, er is geen betere manier om te weten te komen hoe ze werken. Neemt een beetje tijd in beslag maar de resultaten mogen er zijn !
Deze les geeft de kinderen ook veel kansen om na te denken over aanhechtingstechnieken en materialen. Mooi meegenomen ! Juf Jolien - 5de leerjaar Sint-Laurens Zelzate-West Weinig materiaal voorhanden en toch zin in een STEM-activiteit ? Met een lepel, enkele spatels en een paar elastiekjes 'spring' je al heel ver. Bied het materiaal aan en inspireer de kinderen met katapult-tekeningen van Leonardo da Vinci. Laat een katapult ontwerpen die Harry (pompon met oogjes) zo ver mogelijk weg kan schieten. Geef de kinderen de ruimte om voldoende uit te proberen en te reflecteren. Laat steeds slechts één variabele veranderen (langere kracht-arm, sterkere hechting,...) Bekijk het meest succesvolle ontwerp en vergelijk die met de andere. Leg de link met hefbomen.
Tip : Als het ontwerp van de katapult niet goed lukt kan je eenmalig een youtube-filmpje laten zien met een stappenplan./ Geen tijd om 'Harry' te maken ? Gebruik een klein lego-blokje maar let dan wel op voor de ogen. juf Siska. Stem-klas Sint-Laurens Zelzate-centrum Hou je niet van veel troep in je klas ? Wil je stemmig aan het werk gaan met een stappenplan ? Dan is deze activiteit iets voor jou.
Dit Engelstalig stappenplan stimuleert kinderen om probleemoplossend te denken en taalarmere kinderen worden niet ontmoedigd om aan het stappenplan te beginnen. De betekenisvolle context ? De papa van Marie is dokter en zij bracht een stethoscoop mee naar aanleiding van een wero-lesje in het Mikado-handboek. Het doel ? Werken aan de E van engineering en oefenen op systematisch onderzoek. Het materiaal ? Enkele metalen, houten en plastieken kapstokken, soorten touw (bv. dunne wol, dikke wol, elastiek, tuintouw, inpaklint, naaigaren, visdraad), scharen, balpennen, gelamineerd stappenplan, onderzoeksblad. Na het uitvoeren van het stappenplan krijgen de leerlingen de kans om systematisch op zoek te gaan met het onderzoeksblad. Welke aanpassingen hebben een impact op het geluid ? Langere draden, andere kapstok, ander touw, vingers dieper in de oren, ... Eerst voorspellen en dan stap voor stap onderzoeken. Het struikelblok ! Slechts één variabele per keer veranderen... Geïnteresseerd in deze activiteit ? Stuur een mailtje naar siska.raes@sintlaurens.be ! |
meer weten ?
Wil je graag meer info over een bepaalde les ? Geef ons een seintje, wij zoeken het voor je uit ! |